Tematy artykułów
Kontakt
Zadzwoń na infolinię: pon. - pt. 9:00 - 18:00
Wyślij e-mail na: kontakt@travelduck.pl
Zadzwoń na infolinię: pon. - pt. 9:00 - 18:00
Wyślij e-mail na:

Islandzka kuchnia. Co jedzą Islandczycy?

Joanna Jędrzejczyk
Joanna Jędrzejczyk
Przeczytasz w 3 min 0
co-jedza-islandczycy

Co to jest skyr i dlaczego serwuje się go niemal zawsze na śniadanie? Po co Islandczycy wkładają płaty rekiniego mięsa w drewniane skrzynki i czy można coś przyrządzić w gejzerze? Islandzka kuchnia kryje wiele ciekawostek i kulinarnych perełek, które warto poznać!

Islandczycy wierzą w elfy?

Tradycyjne potrawy Islandczyków

Tradycyjna kuchnia islandzka może niektórych napawać obrzydzeniem albo co najmniej szokować. Trzeba jednak mieć na uwadze to, że mieszkańcy wyspy często cierpieli niedostatek, podczas przygotowywania posiłków nic nie mogło się więc zmarnować.

W ten sposób powstało jedno z koronnych dań wyspiarzy - svið, czyli przecięta na pół barania głowa, którą się goli i pozbawia mózgu, a następnie gotuje.

Przyrządza się ją bez żadnych dodatków. Podobno najlepszą częścią podawanego z puree z ziemniaków i/lub rzepy svið są oczy. Z jedzeniem tej potrawy związanych jest kilka przesądów. Jednym z ciekawszych jest wiara w to, że po zjedzeniu ostemplowanego przez hodowcę ucha owcy można zostać oskarżonym o kradzież.

Kolejnym, dość szokującym islandzkim przysmakiem, są gotowane w warzywnym bulionie jądra baranie, czyli sursadir hrutspungar. Z kolei skatur to coś przypominającego naszą kaszankę, podawanego zazwyczaj na ciepło do wytrawnego śniadania.

Potrawy te nie są szczególnie często przyrządzane przez Islandczyków, to raczej “przysmaki” na specjalne okazje (np. zimowe święto Þorrablót). Dla poszukujących ektrawagandzkich doznań turystów dania te znajdują się w menu większości islandzkich restauracji.

Byłaś/eś już na Islandii na off roadzie?

Zgniły rekin

Hákarl, czyli sfermentowane mięso rekina grenlandzkiego, to bardzo oryginalny przysmak. Zatrute amoniakiem mięso ryby poddawane jest procesowi gnicia. Dzięki temu pozbawiony toksyn rekin może być bez obaw konsumowany.

Hákarl

Mimo że konsystencja hákarl jest jeszcze do zaakceptowania (struktura słoniny), to jego zapach trudniej polubić. Pozostający na podniebieniu amoniakowy absmak sprawia, że mało kto zakochuje się w tej potrawie od pierwszej degustacji. Hákarl konsumuje się w formie przystawki (podawanej ze słodkim chlebem) lub przekąski, np. do piwa.

A może wyprawa na Islandię i Wyspy Owcze?

Płetwa foki, maskonur i przysmaki z gejzerów

Kolejnym islandzkim smakołykiem jest danie z mięsa maskonura, ptaka, który jest turystyczną wizytówką wyspy. Przypominający smakiem dziczyznę puffin podawany jest w formie gotowanej lub wędzonej. Dania z jego udziałem można zamówić w większości islandzkich restauracji.

gotowanie-w-gejzerze

Innym dosyć zatrważającym daniem są płetwy fok - selshreifar. Płetwy są solone i marynowane w serwatce. Z uwagi na wprowadzone na Islandii ograniczenia związane z polowaniem na foki, potrawa ta jest obecnie trudno dostępna.

Gejzery na Islandii są wykorzystywane na wiele sposobów: do ogrzewania mieszkań, zasilania kąpielisk miejskich oraz do przygotowywania potraw. Jednym z najbardziej znanych na wyspie gejzerowych przysmaków jest rugbrauð - chleb wulkaniczny. Żytnie lub pszenno-żytnie ciasto zakopuje się w specjalnym naczyniu w dołku niedaleko gejzera. Wypiek jest gotowy po 12-24 godzinach. Jego smak jest dość specyficzny - lekko siarkowa woń nie każdemu przypadnie do gustu.

Oprócz chleba przy użyciu gejzerowego ciepła piecze się również chleb bananowy (ciekawostka: Islandia jest jednym z największych w Europie eksporterów bananów, które hoduje się w szklarniach ogrzewanych gejzerami), gotuje jajka, a nawet zupy i gulasze.

Lubisz trekking? Islandia dla aktywnych w 10 dni Cię zaskoczy.

Gęsty jogurt, kawa i słodkie bułeczki

Skyr, czyli jogurt konsystencją bardzo zbliżony do greckiego, to islandzki przysmak. Produkowany z odtłuszczonego krowiego mleka pyszny jogurto-serek w wersji naturalnej jest lekko kwaśny i przyjemnie śmietankowy. Można go kupić w przeróżnych wersjach smakowych, najczęściej z dodatkiem owoców. Islandczycy chętnie jedzą skyr na śniadanie, ale bardzo popularny jest także przyrządzany z niego wspaniały puszysty sernik na zimno - skyrkaka z dodatkiem jagód.

islandia-kawa

Słodkie bułki to na wulkanicznej wyspie przekąska często łączona z ceremonią picia kawy, serwowanej w towarzystwie słodkości, wśród których prym wiodą kleinur i kanilsnúðar. Kleinur jest islandzkim pączkiem, trochę przypominającym nasze faworki. Smażony w głębokim tłuszczu krążek świetnie smakuje z kleksem skyru. Kolejny islandzki słodki hit, kanilsnúðar, to cynamonowa bułeczka w kształcie ślimaka. Najczęściej jest polana lukrem lub czekoladą.

Islandzkie przekąski: chipsy z dorsza, lukrecja i... Prince Polo

Harðfiskur, czyli suszony dorsz - można nawet powiedzieć, że to rodzaj rybnych czipsów. Je się go z masłem, jednak aby przełknąć wysuszone na wiór kawałki ryby, konieczne jest długie i intensywne żucie oraz pomoc jakiegoś trunku, najlepiej piwa.

stacja-benzynowa-islandia

Lukrecja na Islandii to bardzo ważny element kulinariów. Ze względu na długoletnie embargo na zagraniczne słodycze stała się jedynym słodkim przysmakiem. Dzięki temu wyspiarze wykazywali się niezwykłą kreatywnością w poprawianiu dosyć cierpkiego i kilkadziesiąt razy słodszego od cukru korzenia tej byliny. W każdym islandzkim sklepie spożywczym można kupić lukrecjowe przysmaki. Jest lukrecja w formie żelek, oblana czekoladą, otulona marcepanem, a nawet z dodatkiem pieprzu. Można kupić nawet czarne lody lukrecjowe.

Prince Polo to bardzo popularny na Islandii wafelek. Sława pochodzącego z Polski łakocia sięga lat 70. XX w. Obecnie można go kupić w każdym islandzkim sklepie.

Co powiesz na 6 dni na Islandii?

Co jedzą Islandczycy?

Na wyspiarskich stołach najczęściej można spotkać różnego rodzaju kotlety, mięsne zupy i gulasze oraz wędliny - wszystko głównie z baraniny, czasem też z koniny. Często można również zobaczyć w menu pulpety z renifera, grillowane warzywa oraz gotowany jęczmień.

pylsur-hotdog-islandia

Islandczycy chętnie sięgają po szybkie dania. Pylsur, czyli islandzki hot dog, to jedna z ulubionych przekąsek na wyspie. Jego wyjątkowość polega na tym, że do prażonej cebulki, którą posypywana jest parówka, dodawana jest świeża cebula. Dzięki takiemu zabiegowi przyjemnie chrupkie elementy wspaniale miksują się z pysznym mięsem i miękką bułką. Pylsur można kupić na każdej stacji benzynowej oraz w małych budkach na ulicach większych miast.

Na Islandii nie ma McDonald’s, za to dużą popularnością szczególnie w Reykjaviku cieszą się: Subway, KFC oraz Pizza Hut.

Zobacz także:

Islandia Ciekawostki

Proponowane wyjazdy