Tematy artykułów
Kontakt
Zadzwoń na infolinię: pon. - pt. 9:00 - 18:00
Wyślij e-mail na: kontakt@travelduck.pl
Zadzwoń na infolinię: pon. - pt. 9:00 - 18:00
Wyślij e-mail na:

Ciekawostki o Islandii - zwierzęta

Joanna Jędrzejczyk
Joanna Jędrzejczyk
Przeczytasz w 3 min 0
maskonur-islandzki

To, co powszechnie wiadomo o wulkanicznej wyspie, jest zaledwie wstępem do ciekawostek, którymi zaskakuje oraz zachwyca kraina lodu i ognia. Na początek warto wiedzieć, że na Islandii jest mniej ludzi niż... owiec. Te puchate stworzenia to narodowy skarb Wyspiarzy.

Znasz Islandię i Wyspy Owcze?

Islandzkie owce

Owce zostały sprowadzone na Islandię około IX w. wraz z pierwszymi osadnikami. Rasa ta nie była nigdy krzyżowana z inną i musiała przetrwać w wyjątkowo ciężkich warunkach atmosferycznych, dzięki czemu wełna islandzkich owiec ma unikalną strukturę - jest wyjątkowo ciepła, “oddychająca” i nieprzemakalna. Dawniej wytwarzano z niej sukno vadmal, z którego szyto nie tylko odzież, ale także żagle oraz poszewki na pościel.

Obecnie najpopularniejszym produktem wytwarzanym z islandzkiej wełny są swetry zwane lopapeysa. Taki sweter można kupić niemal wszędzie, ale trzeba liczyć się ze sporym wydatkiem, ceny zaczynają się od 500 PLN.

islandia-owce

Wełna owiec jest głównym filarem przemysłu tekstylnego na Islandii. Z kolei mięso tych zwierząt to podstawa tamtejszej kuchni i według mieszkańców krainy lodu i ognia nie ma sobie równych. Baranina jest składnikiem m.in.  kjotsupa - tradycyjnej zupy, svið czyli pozbawionej mózgu i ugotowanej połowy baraniej głowy, oraz statur czyli umieszczonych i zaszytych w owczym żołądku krwi, tłuszczu i skrawków mięsa, które po ugotowaniu serwuje się z rzepą lub ziemniakami.

Te przysmaki nie goszczą już w codziennym menu Wyspiarzy, można ich jednak skosztować w wielu islandzkich restauracjach.

Co roku we wrześniu organizowany jest Rettir, czyli spęd owiec, które jesienią muszą trafić pod strzechy - na zewnątrz nie przetrwają mroźnej zimy. Rettir to uroczystość, w której chętnie biorą udział zarówno miejscowi, jak i turyści.

Chcesz zobaczyć zorzę polarną na Islandii?

Konie na Islandii

Obok owcy koń jest drugim bardzo ważnym zwierzęciem, które odegrało i nadal gra bardzo ważną rolę w życiu Islandczyków. Konie, podobnie jak owce, trafiły na wyspę z pierwszymi osadnikami, a z uwagi na ograniczenia związane z transportem przybywający na Islandię Norwegowie zabierali 1, maksymalnie 2 sztuki najlepszych koni, jakie mieli w swoim gospodarstwie.

Dzięki tej procedurze (kreowanej przez warunki atmosferyczne i odległość) zamieszkujące Islandię konie to rasa wybitnie wytrzymałych, towarzyskich i bardzo inteligentnych zwierząt. Ich wygląd odbiega od standardowej końskiej urody. Islandzki koń jest niski (nie rośnie większy niż 150 cm) ma przepiękną, zawadiacko opadającą na oczy grzywę, grube i szorstkie w dotyku futerko oraz muskularne ciało.

Konie są bardzo cenione na Islandii, jazda na ich grzbietach jest popularniejsza od jazdy rowerem, a w wielu miejscach, nawet w centrum Reykjaviku, ustawione są znaki informujące o ścieżkach konnych.

Islandzkie konie wykształciły bardzo charakterystyczny sposób chodzenia zwany skeið albo flugskeið, co można przetłumaczyć jako “latający inochód”. Z jeźdźcem na grzbiecie wygląda to dość komicznie, ale podobno chód ten jest bardzo komfortowy, pozwala szybko zmienić tempo oraz osiągnąć prędkość nawet do 50 km/h.

kon-islandzki

Oprócz tego, że na Islandii konie się podziwia i na ich jeździ, są one również ważnym elementem wyspiarskiego jadłospisu. W marketach można znaleźć mięso z każdej części ciała tych pięknych zwierząt.

To prawda, że Islandczycy wierzą w elfy?

Rekin grenlandzki i trujące mięso

Cierpiący na niedobór jedzenia pierwsi mieszkańcy wyspy poszukiwali pożywienia. Jednym z lepszych pomysłów na obiad wydawał się być licznie zamieszkujący arktyczne wody rekin grenlandzki. Szybko okazało się jednak, że jest trujący. Dlaczego? Ryba ta ma zbyt małe nerki, które nie dają rady przefiltrować krążącego w jej ciele kwasu moczowego. W rezultacie dochodzi do skażenia amoniakiem.

Islandczycy łowili rekiny tylko ze względu na ich bardzo dużą wątrobę (stanowi 15% masy ciała) - pozyskiwali z niej olej do lamp, a zatrute mięso zakopywali w piachu. Gdy wyspę opanował głód, ktoś odważył się skosztować spoczywającego od kilku miesięcy w piachu mięsa rekina. Ku zdziwieniu i uciesze wszystkich śmiałkowi nic się nie stało.

Dzięki temu bohaterskiemu czynowi Islandczycy opracowali metodę fermentacji - uzdatniania mięsa rekina grenlandzkiego, które nazywa się po prostu hakarl, czyli rekin. Hakarl obecnie jest przysmakiem mającym dosyć wąskie grono fanów. Intensywna woń amoniaku i łykowata konsystencja sprawiają, że trudno polubić go od pierwszej degustacji.

muzeum-rekina-islandia

A może aż 10 dni na Islandii?

Bjarnarhöfn Shark Museum na wschodnim wybrzeżu Islandii to miejsce, w którym można nie tylko poznać sposób przygotowania hakarl, ale również skosztować tego słynnego smakołyku. Obecnie rekin grenlandzki nie jest odławiany, jego mięso pozyskuje się tylko z osobników, które zaplątały się w rybackie sieci.

Marzysz o wycieczce na Islandię?

Islandzkie zwierzęta

Owca, koń i rekin to zwierzęta szczególnie ciekawe, ale Islandia może pochwalić się jeszcze innymi, równie interesującymi okazami. Wśród nich warto wymienić chociażby:

  • maskonura zwyczajnego - ptaka, który na żadnej innej szerokości geograficznej na świecie nie występuje tak licznie, jak na wulkanicznej wyspie; maskonur jest maskotką i jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli Islandii.
  • Lisa polarnego - jedynego ssaka, który był rdzennym mieszkańcem Islandii.

lis-polarny

Ważne: na Islandii nie ma komarów ani kleszczy!

Zobacz także:

Islandia Ciekawostki

Proponowane wyjazdy